Op zoek naar het verhaal achter het stokbrood mes of de bread lame? Lees dan snel verder.
De Lame,
met de lame, spreek uit Laahm (Frans), wordt het deeg vlak voordat het de oven ingaat ingesneden. De lame is een scherp mes, meestal een scheermes, omdat dit zeer scherp en dun is. Waarom wordt deeg ingesneden? Tijdens het eerste deel van het bakproces vindt de ovenrijs plaats, het deeg zeg verder uit. Inmiddels ontstaat er ook een korst op het deeg, wanneer de druk op de ontstane korst te groot wordt zal deze scheuren op de zwakste plekken. Om te voorkomen dat dit gebeurt op plekken waar je dit niet wil, zoals de zijkant of de onderkant, snijd je het deeg in. Je snijdt het deeg in met een snelle beweging, meestal onder een bepaalde hoek, waardoor je het bekende en geliefde oor creëert. Hierdoor zal het brood "scheuren" daar waar jij het wil en geef je het brood een karakteristiek uiterlijk en eigen identiteit. Heel vroeger, toen er nog gebakken werd in centrale ovens, was het ook noodzaak om je eigen patroon te snijden in je deeg. Op deze manier was jouw brood makkelijk te herkennen in de oven waar tientallen broden van verschillende bakkers gebakken werden.
Tegenwoordig is het insnijden 'scoren' tot een ware kunstvorm verheven. In de shop vind je verschillende gepersonaliseerde Lames om jouw broden te voorzien van mooie patronen.
In bovenstaande video, zie je hoe een eenvoudig patroon van een are gescoord wordt en hoe het brood moet worden ingesneden voor het welke bekende 'oor'.
Heb jij nou zelf een mooi patroon 'gescoord' met jouw gepersonaliseerde bread lame en wil je dit graag delen met andere desembakkers, laat het me weten, via mail of tag ons in een van de social media-kanalen dan publiceren we dat via onze website en social media-kanalen.